Гастрофестиваль “Слобожанські смаки” об’єднав виробників й рестораторів Сумщини

Фестиваль | 14:26, 3.02.2020
 Поділитися

Поділитися в

Головну гастрономічну інтригу міста розкрито. В Агенції промоції 31 січня відбулася прес-конференція щодо підбиття підсумків з оголошенням результатів голосувань та експертної оцінки страв ресторанів-учасників Різдвяного гастрофесту «Слобожанські смаки». Водночас, гастрономічний захід об’єднав рестораторів й виробників з усієї області, які дивували сумчан та туристів різноманітністю делікатесів: від крем-супу з конопляними галушками до тарталеток з паштетом із м’яса равликів.

Цьогоріч фестиваль тривав з 7 по 26 січня. У рамках заходу ресторанні заклади міста Суми пропонували спеціально розроблені додаткові меню на базі автентичних слобожанських рецептів. У фестивалі брало участь 13 закладів міста : «Crocodile», «Ile de France», «Family», «Glamour», «Козацька броварня», «Сафарі», «Simbiosi», «Сумка», «Старий млин», «Strudel», «Testo», «Шафран», «Шалена шкварка». Кожен із них презентував від 5 автентичних страв. Тож, сумчани та гості міста могли скуштувати понад 70 різних страв за слобожанськими рецептами. Усі страви приготовано з продуктів від виробників Сумського регіону, 20 з них — із додаванням промислових конопель. Саме з додаванням цього продукту було створено “родзинку” фестивалю — конопляні вареники з м’ясом індички.

“Продукція з використанням промислових конопель має усі перспективи, аби зайняти чинне місце у гастрономічній конвенції. Це формат унікальної пропозиції, якої раніше не було в інших областях країни. Розвиваючи цю ідею, можна створити ще більше цікавих страв й зайняти Сумщині своє місце на гастрономічній карті країни”, – говорить Юрій Гладенко, начальник відділу промоції та туризму Сумської обласної державної адміністрації.


“Продукція з використанням промислових конопель має усі перспективи, аби зайняти чинне місце у гастрономічній конвенції. Це формат унікальної пропозиції, якої раніше не було в інших областях країни. Розвиваючи цю ідею, можна створити ще більше цікавих страв й зайняти Сумщині своє місце на гастрономічній карті країни”
, – говорить Юрій Гладенко, начальник відділу промоції та туризму Сумської обласної державної адміністрації.

За його словами, сумчани мали змогу не тільки скуштувати страви за автентичними рецептами, а й послухати традиційні для нашого регіону колядки. На відкриття фестивалю завітали фольклорні колективи з Нової Слободи, Недригайлівщини, Лебединщини та Кролевеччини. Юрій Гладенко зазначив, що фестиваль “Слобожанські смаки” є своєрідною комунікаційною платформою для виробників крафтових продуктів Сумщини, де вони можуть презентувати свою продукцію.

“Гастрофест — цікава ідея. Наша ціль — привернути увагу до нашого краю, традицій. Я дуже поважаю традиції та звичаї наших пращурів і вважаю, що нам дійсно є чим пишатись. Дуже приємно, що є небайдужі люди, які проявили ініціативу щодо започаткування такої Різдвяної традиції”, – говорить Олександр Лисенко, міський голова.

На наступний рік очільник міста підтвердив важливість продовжувати гастрономічний фестиваль та запропонував обрати місце для розміщення обладнаного своєрідного містечка, де можна буде організовувати різні заходи.

За підсумками голосування переможцями стали:

Ресторан “Старий млин” у номінації “Найкраща страва” за конопляні вареники з м’ясом індички, в яких поєдналися традиційна кухня, майстерність та місцеві слобожанські продукти.
Ресторан “Сумка” у номінації “Відродження смаку” за справжній слобожанський смак — смак конопель.
Ресторан “Гламур” у номінації “Креативні смаки” за творчий пошук, яскравий вигляд та оригінальність у роботі з локальними продуктами.
Ресторан “Сафарі” у номінації “Автентична кухня” за відродження та смачну адаптацію до сучасності автентичних страв Слобожанщини.
Ресторан “Сімбіозі” у номінації “Народний вибір” за дійсно смачні, слобожанські та сучасні страви.

Гастрофестиваль Слобожанські Смаки 7-19 січня 2020

«Слобожанські смаки» – це гастрономічний фестиваль, що має відродити кращі гастрономічні традиції та відкрити напрямок гастрономічного туризму в м. Суми та Сумській області, а також довести, що слобожанська кухня може бути привабливим туристичним продуктом.⠀✅ Як проходить фестиваль?▪️ 7 січня – 19 січня ▪️Учасники поринають в історію, культуру та намагаються відтворити легендарні рецепти. В кожному закладі ви знайдете окреме меню з 5 страв, які приготовані з використанням продуктів від місцевих виробників.⠀✅ Що треба робити на фестивалі?Куштуйте, оцінюйте! Бо саме ці страви можуть стати визітівкою Сумщини та саме вони, приймають участь у голосуванні.⠀✅ Де можна спробувати?▪️Crocodile▪️Ile de France▪️Family▪️Glamour▪️Козацька броварня▪️Сафарі▪️Сумка▪️Simbiosi▪️Старий млин▪️Testo▪️Шафран▪️Strudel▪️Шалена Шкварка⠀✅ Підписуйся на нашу сторінку та слідкуй за новинами. Ми покажемо меню та дамо інструкцію як проголосувати!https://www.facebook.com/sumygastrofest

Опубліковано Слобожанські смаки Суми Пʼятниця, 3 січня 2020 р.

“Ми й надалі будемо продовжувати гастрономічний фестиваль. У нашого заходу є ідея, яка просто необхідна для нашого регіону — це розвиток старих традицій, рецептів у сучасній кухні та втілення їх у новому стилі. Хочу наголосити: страви кухні приготовано з локальних продуктів, які виробляються в нашому регіоні. Така гастрономічна “родзинка” привертає увагу не лише містян, а й туристів”, – говорить Денис Поляк, керівник ГД «Центр туристичних та культурних проєктів «Мандрівна Україна».

 

Якщо Ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: