Держпродспоживслужба в Сумській області розповіла, як має бути організоване харчування дітей у школах і садочках
Поділитися в
Копіювати посилання
Батьки можуть впливати на організацію харчування дітей у школах та садочках. Кожна мати чи батько мають право зайти у їдальню школи чи дитсадка і поцікавитися, що їсть її дитина
«Дитячий організм відрізняється від дорослого швидким розвитком, формуванням і становленням структури багатьох органів і систем. Раціональний режим харчування, його збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в дошкільному навчальному закладі», – розповідає начальник управління захисту прав споживачів Володимир Єщенко.
Тому, як він розповів, по-перше, у їдальні обов’язково має бути інформаційний стенд з меню-розкладом на кожен день, примірне двотижневе меню, книга відгуків та пропозицій, інформація про організацію, яка здійснює організацію харчування у закладі освіти; якщо у закладі освіти є буфет, має бути погоджений у Держпродспоживслужбі асортиментний перелік. Окрім цього, повинні бути виставлені розміряні за вагою контрольні порції страв на день. Також у їдальні, або поряд, обов’язково повинні бути створені умови для особистої гігієни, а саме: рушники, мило біля раковини, щоб діти змогли вимити руки. Згідно санітарних норм у їдальні має бути не тільки холодна, а й тепла вода.
Також Володимир Єщенко говорить про те, що батьки обов’язково мають звертати увагу на зовнішній вигляд працівників:
- усі мають бути у спецодязі, волосся має бути підібране і заправлене під головний убір;
- на роботу до їдальні допускаютьсятільки особи, які мають дані про проходження медичного огляду, мають особову медичну книжку (ОМК). У разі відсутності даного документу або відсутності у ОМК відповідного переліку необхідних обстежень, роботодавець має право не допустити працівника до виконання своїх обов’язків.
У їдальні закладу права також є у батьків дітей, а не тільки у працівників. Так, батькам не мають права відмовити у бажанні спробувати тарілку рукою: чи їжа, яку дали дитині, тепла, чи холодна; перевірити чистоту їдальні та посуду, в якому подають їжу дітям; купити собі порцію їжі у шкільній їдальні і скуштувати її, щоб переконатися, що все свіже і доварене; зважити порцію, щоб переконатися, що усі складові порції відповідають затвердженим ваговим нормам.
Батьки навіть можуть делегувати представника батьківської громади закладу освіти для перевірки харчоблоку, щоб він з’ясував, у якому стані і як зберігаються та готуються продукти. Для цього представнику батьків необхідно пройти медичний огляд і отримати особову медичну книжку.
Зазначимо, що їжу необхідно видавати дітям у суворо визначений час, 4-5 разів на добу з інтервалами у 3-4 години.
Завезення продуктів харчування і продовольчої сировини повинні залежати від терміну їх реалізації та кількості дітей, які відвідують заклад, при цьому частота завезення повинна становити 2-3 рази на тиждень (м’ясні страви готуються – 4 рази, сирні та рибні – 2-3 рази на тиждень);
Консерви м’ясні, рибні та овочеві можуть використовуватися як виняток у разі відсутності м’яса, риби, свіжих овочів, але тільки після їх термічної обробки при приготуванні перших і других страв. При цьому необхідно закуповувати натуральні консерви без додавання олії, томату, оцту.
Ураховуючи можливі перебої у постачанні продуктів харчування, у дошкільному навчальному закладі повинен бути двотижневий запас рибних, м’ясних консервів, молочних продуктів тривалого терміну зберігання, фруктів. Запас овочів у дошкільному навчальному закладі повинен бути не більше ніж на 20 діб; круп, бобових – 30 діб.
Джерело: The Sumy Post