Держпродспоживслужба в Сумській області розповіла, як має бути організоване харчування дітей у школах і садочках

 Поділитися

Поділитися в

Батьки можуть впливати на організацію харчування дітей у школах та садочках.  Кожна мати чи батько мають право зайти у їдальню школи чи дитсадка і поцікавитися, що їсть її дитина

«Дитячий організм відрізняється від дорослого швидким розвитком, формуванням і становленням структури багатьох органів і систем. Раціональний режим харчування, його збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в дошкільному навчальному закладі», – розповідає начальник управління захисту прав споживачів Володимир Єщенко.

Тому, як він розповів, по-перше, у їдальні обов’язково має бути інформаційний стенд з меню-розкладом на кожен день, примірне двотижневе меню, книга відгуків та пропозицій, інформація про організацію, яка здійснює організацію харчування у закладі освіти; якщо у закладі освіти  є буфет, має бути погоджений у Держпродспоживслужбі асортиментний перелік. Окрім цього, повинні бути виставлені розміряні за вагою контрольні порції страв на день. Також у їдальні, або поряд, обов’язково повинні бути створені умови для особистої гігієни, а саме: рушники, мило біля раковини, щоб діти змогли вимити руки. Згідно санітарних норм у їдальні має бути не тільки холодна, а й тепла вода.

Також Володимир Єщенко говорить про те, що батьки обов’язково мають звертати увагу на  зовнішній вигляд працівників:

  • усі мають бути у спецодязі, волосся має бути підібране і заправлене під головний убір;
  • на роботу до їдальні допускаютьсятільки особи, які мають дані про проходження медичного огляду, мають особову медичну книжку (ОМК). У разі відсутності даного документу або відсутності  у ОМК відповідного переліку необхідних обстежень, роботодавець має право не допустити працівника до виконання своїх обов’язків.

У їдальні закладу права також є у батьків дітей, а не тільки у працівників. Так, батькам не мають права відмовити у бажанні спробувати тарілку рукою: чи їжа, яку дали дитині, тепла, чи холодна; перевірити чистоту їдальні та посуду, в якому подають їжу дітям; купити собі порцію їжі у шкільній їдальні і скуштувати її, щоб переконатися, що все свіже і доварене; зважити порцію, щоб переконатися, що усі складові порції відповідають затвердженим ваговим нормам.

Батьки навіть можуть делегувати представника батьківської громади закладу освіти для перевірки харчоблоку, щоб він з’ясував, у якому стані і як зберігаються та готуються продукти. Для цього представнику батьків необхідно  пройти медичний огляд  і отримати особову медичну книжку.

Зазначимо, що їжу необхідно  видавати   дітям   у   суворо    визначений    час,  4-5  разів на добу з інтервалами у 3-4 години.
Завезення продуктів   харчування   і  продовольчої  сировини  повинні залежати від терміну їх реалізації  та кількості дітей,  які  відвідують  заклад,  при  цьому  частота завезення  повинна  становити  2-3  рази  на  тиждень  (м’ясні страви готуються – 4 рази, сирні та рибні – 2-3 рази на тиждень);

Консерви    м’ясні,    рибні   та   овочеві   можуть використовуватися  як  виняток у разі відсутності м’яса, риби, свіжих  овочів,  але  тільки  після  їх термічної обробки при приготуванні перших і других страв. При цьому необхідно закуповувати натуральні  консерви  без  додавання  олії,  томату,  оцту.
Ураховуючи   можливі  перебої  у  постачанні  продуктів  харчування,  у  дошкільному  навчальному  закладі   повинен   бути  двотижневий  запас рибних,  м’ясних консервів,  молочних продуктів  тривалого терміну зберігання,  фруктів. Запас овочів у дошкільному  навчальному  закладі  повинен бути не більше ніж на 20 діб; круп, бобових – 30 діб.

Джерело: The Sumy Post

Якщо Ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Нагору