Про небезпеку отруєнь грибами попередили кролевчан місцеві лісівники

 Поділитися

Поділитися в

«Тихе полювання» – справа захоплююча і, здебільшого, корисна. Та, все ж, перед тим , як вирушити в ліс навіть досвідчені грибники мають ретельно дотримуватись правил безпеки. А задля збереження людського життя та здоров’я лісівники Кролевецького лісомисливського господарства рекомендують дотримуватися наступних правил збору та вживання грибів:

1. Збираючи гриби, не зривайте їх, пошкоджуючи грибницю. Обережно зрізайте гриби ножем біля основи ніжки.

2. Не збирайте гриби за один раз більше, ніж зможете переробити. Зібрані гриби дуже швидко псуються і втрачають свої якості. Тому їх необхідно обробити відразу ж після повернення з лісу.

3. Гриб – вірний друг дерева, а тому старий гриб потрібно акуратно наколоти на гілку дерева, щоб спори розліталися в різні напрямки.

4. правило номер один для грибника: не впевнений – не бери. Слід збирати тільки добре знайомі гриби! Гриби, які викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більш у сирому вигляді.

5. Ніколи не пробуйте гриби на смак і запах, навіть якщо Ви впевнені, що вони їстівні.

6. Не збирайте гриби, які біля основи ніжки мають білий мішечок – порожнє клубоподібне потовщення.

7. Не вірте, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби.

8. Не збирайте перестиглі, в’ялі, зіпсовані, пошкоджені гриби. Вони накопичують небезпечні речовини, що можуть викликати отруєння.

9. Збирайте гриби в кошик чи провітрювану тару. У відрі (пластмасовому чи металевому) і пластиковому пакеті гриби «згорають».

10. Уникайте місць збору грибів, розміщених поблизу екологічно забруднених районів (сміттєзвалища, токсичні виробництва, промислова зона, підвищений радіаційний фон, близькість до автомагістралей, залізничних шляхів). Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.

11. Не купуйте на базарах дикорослі гриби та суміші грибів із різних видів у вигляді грибної ікри, салатів, пирогів з грибами тощо.

12. Не пригощайте грибами дітей, людей похилого віку і вагітних жінок , адже усі страви із грибів – важкі для травлення. Їх не повинні також вживати люди із хворобами шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

13. Не слід вживати гриби кілька днів підряд.

14. навіть один отруйний гриб серед їстівних може викликати дуже важке отруєння. Мухомор зелений або бліда поганка – найбільш небезпечний гриб України, який іноді помилково збирають замість печериць та зеленої сироїжки. Навіть однієї чверті шапочки цього гриба достатньо для смертельного отруєння.

При зборі грибів навіть найдосвідченішому грибнику слід дотримуватися цих правил для уникнення отруєнь.

Але від помилок ніхто не застрахований, тому слід вміти розпізнавати перші ознаки отруєння. Вони з’являються через 30 хвилин – 1 годину (або й пізніше) після вживання отруйних грибів. Виникає нудота, блювання, сильні болі в животі, пронос, синіють губи й нігті, уповільнюється пульс, слабшає серцебиття, з’являються судоми. Загальний стан різко погіршується. При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.

Самолікування може погіршити стан здоров’я.

До прибуття медпрацівників необхідно:
– очистити шлунок від їжі, викликати блювоту;
– недоїдені гриби не викидати. Їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм. Чим більше токсинів потрапило у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

– До прибуття лікаря забороняється їсти і особливо – вживати спиртні напої.

Якщо Ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Нагору