У агролісгоспі попереджають про небезпеку отруєння грибами

 Поділитися

Поділитися в

На Кролевеччині триває грибний сезон. Традиційно серпень – вересень є сезоном масового збирання грибів, проте і липень видався дощовим, теплим, тож і гриби ростуть добре. У медичних закладах країни вже реєструються випадки отруєння грибами.

Як зазначають спеціалісти Кролевецького агролісгоспу, аналіз випадків отруєнь грибами свідчить, що більшість отруєнь зумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед – блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. Адже бліда поганка у багатьох регіонах просто не росте, наприклад, на півдні, проте основні масові отруєння реєструють саме там.

“Нерідко отруюються грибами, які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків. Помилитися ж вони можуть, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Тоді її можна помилково зірвати. Немало випадків, коли хворі потрапляли до лікарень після споживання голубінок, глив, сироїжок, синяків, парасольок тощо”, – зазначають на підприємстві.

Основні причини отруєння грибами: неправильне приготування умовно-їстівних, споживання старих або зіпсованих їстівних, грибів, котрі мають двійників або змінилися внаслідок мутацій (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників); споживання грибів, зібраних в екологічно небезпечних місцях.

Отруєння грибами переважно бувають випадковими (потерпілі впевнені, що вживали їстівні гриби) й здебільшого мають „сімейний” характер. Серед потерпілих нерідко зустрічаються завзяті та досвідчені грибники.

Симптоми розвиваються від 30-ти хвилин до 24-х годин. Отруєння грибами протікає набагато важче, аніж іншими харчовими продуктами.

Ознаки отруєння: нудота, блювання, біль у животі, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

Первинні ознаки отруєння з’являються через одну – чотири години після вживання грибів, залежно від їхнього виду, кількості з’їденого, віку та стану здоров’я людини. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів протягом 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

При отруєнні грибами негайно викликати „швидку медичну допомогу”. Одночасно, не очікуючи її прибуття, промийте шлунок, випийте 5-6 склянок перевареної води або блідо-рожевого розчину марганцівки, викликати блювання; прийміть 4-5 пігулок активованого вугілля. Після надання такої допомоги дайте випити потерпілому міцного чаю або злегка підсоленої води – це допоможе відновити водно-сольовий баланс. Покладіть хворого на живіт і до ніг прикладіть грілку.

“Збирайте та купуйте лише ті гриби, про котрі вам добре відомо, що вони їстівні. Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте гриби на радіоактивність. Не збирайте гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі. Не куштуйте старі гриби на смак. Удома ще раз перевірте принесені гриби, особливо ті, що збирали діти. Усі сумнівні – викиньте”, – нагадують в ДП “Кролевецький агролісгосп”.

Якщо Ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: