У скільки кролевчанам обійдеться випікання паски? + Інфографіка

Споживач | 17:09, 5.04.2018
 Поділитися

Поділитися в

Кролевецькі господині готуються до одного з найголовніших християнських свят і випікання паски є одним із основних атрибутів свята. До нього готуються заздалегідь і як поділилася кролевчанка Ганна Артемівна, до печення паски приступають лише після молитви, тільки тоді вона вдається пишною, запашною і навіть має цілющі властивості. Виймають її теж віддаючи шану Господу. Також вірять в те, що лише з гарними думками і позитивними емоціями треба приступати до діла.

Для класичної паски потрібні наступні інгредієнти: молоко, сухі дріжджі, борошно, яйця, вершкове масло чи маргарин, цукор, родзинки, ванільний цукор та дріба солі. Для глазурі потрібні яйця та цукор.

Також кролевчани люблять поласувати сирною паскою, для цього потрібен домашній сир, за який на кролевецькому ринку просять від 60 гривень за кілограм.

Якщо пекти паску за традиційним рецептом, то її приготування обійдеться у 141,44 грн. Порівняно з минулим роком, ціни зросли на всі інгредієнти, крім цукру. Кілограм цукру цього року коштує 15,47 грн. Найбільше подорожчали за рік яйця: за 8 штук (саме стільки потрібно для паски за класичним рецептом) у 2018 році потрібно викласти 22 грн, що майже вдвічі більше, ніж минулоріч.

Також готують шоколадно-апельсинову, мигдальну, з цукатами та багато інших видів пасок.

Саме сьогодні, 5 квітня, у Великий четвер, який ще називають Чистим у нашому народі прийнято випікати паску. А також в цей день прибирають будинок, очищають тіло та душу.  Завтра ж, у Страсну п’ятницю, в день розп’яття Христа, краще взагалі не займатися домашніми справами. У цей день можна сходити в храм або просто провести його в тихому сімейному колі.

Зазвичай те, що ви не встигли зробити в четвер, можна закінчити в суботу. Але на Великдень 2018 на суботу, 7 квітня, припадає ще одне велике свято — Благовіщення. У цей день ангел сповістив Діву Марію про непорочне зачаття нею божественного немовляти. У це свято, як говорили за старих часів, птах гнізда не в’є, дівчина коси не плете.

Уже в суботу, 7 квітня, після вечірньої літургії в храмах, відбувається освячення пасок і яєць. Тому пекти паски, фарбувати яйця та готувати іншу їжу до великоднього столу краще в середу та четвер, 4 і 5 квітня.

 

Якщо Ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: