З бананами, яблуками, перцем та щирим серцем: кролевецькі авторські борщі визнані найкращими

Суспільство | 11:20, 16.08.2019
 Поділитися

Поділитися в

“Борщ — одна з найпопулярніших народних страв. В Україні борщ здавна вважався символом міцної родини: усі інградієнти варяться, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки одне одному, стають одним цілим – багатим, наваристим, густим”, – про це розповідає автор унікальних борщів та керівник аматорського колективу Андріївського Будинку культури «Чудо-яблуня» Тетяна Сокур

Її колектив теж дуже полюбляє  борщ і неодноразово перемагав на фестивалі борщу на Чернігівщині, тому вони не змогли пройти повз VI Міжнародного гастрономічного етнофестивалю-квесту «Борщик у глиняному горщику – 2019», на який отримали запрошення.

Даний захід відбувся  на Полтавщині, у Опішні. На фестиваль приїхали та готували борщі представники з Харківщини, Полтавщини, Івано-Франківщини, Сумщини, Хмельниччини, Житомирщини, Кіровоградщини, Черкащини, Чернігівщини та Дніпропетровщини. Були на святі навіть гості з Сполучених Штатів Америки та Ізраїлю.  60 видів борщу було  представлено.

За словами організаторки і засновниці етно-заходу Олени Щербань, цьогоріч фестиваль відвідало близько 10 тисяч людей.

Андріївський колектив презентував Кролевеччину. Вони представили три  види борщу  – унікальний  кролевецький з яблуками з чудо- яблуні,  потім класичний  борщ з перцем та щирим серцем і третій – ексклюзивний, авторський незвичний з бананами. Усі три  готувала Тетяна Сокур.

Конкуренція була шалена, але професійне журі надзвичайно високо оцінило всі наші борщі і виставило найвищий бал. Глядачі та відвідувачі теж віддали перемогу нашій команді.  За сумою балів Кролевецькі борщі отримали Гран-Прі фестивалю та в подарунок чудову мультиварку господиням.

На фестивалі майстер- клас з ткання показала відома в Кролевці майстриня Валентина Гецевич, а цікавий екскурс про кролевецькі рушники зробила працівник музею Ірина Пурига.

Впродовж всього фестивального дня співав та виступав  вокальний колектив «Чудо-яблуня». Потім до них приєднався неперевершений і феєричний музикант з Охтирщини Анатолій Кварта.  І це було чарівне дійство з відомими народними піснями!

«Дякуємо етнологу, доктору історичних наук, уповноваженому представнику Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні – Олені Щербань за гарне етно-свято борщу у місті Опішня. Також висловлюємо подяку  всім, хто підтримав та надав фінансову  допомогу і транспортне забезпечення поїздки на цей фестиваль: начальнику відділу культури  Наталії Сірій та начальнику відділу освіти Кролевецької РДА Станіславу Жолобку, директору комбінату хлібопродуктів Генадію Гордієнку та директору ТОВ «АРМАПРОМ» Сергію Мастюгіну», – додала художній керівник аматорського колективу “Чудо-яблуня” та головний кулінар фестивалю Тетяна Сокур

Якщо Ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

comments powered by HyperComments

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: